Mandala tattoo

Mandala tattooMandala tattoo betekenis

De mandala is een spiritueel symbool die zijn oorsprong heeft in het boeddhisme. De naam mandala komt uit het Sanskriet, in het Sanskriet betekend mandala “cirkel”. De mandala staat symbool voor het universum. De basisvorm voor een mandala tattoo is de cirkel. De delen in de cirkel geven een bepaalde balans weer. Niet alleen in het boeddhisme komen mandala’s voor, ook in andere geloven zien we deze symbolen. In verschillende tradities wordt de mandala gebruikt om te focussen tijdens de meditatie. Mandala’s zijn te vinden in veel boeddhistische kloosters. Een mandala is tijdloos en universeel.

De mandala als uitdrukking van de mens

De bekende psycholoog Carl Gustav Jung ontdekte de waarde van de mandala door zijn eigen innerlijke werk. De verschillende delen van de mandala kunnen gezien worden als delen van de maker. Het centrum van de mandala is het begin, waar de omliggende delen uit voort vloeien. Net als in het handschrift legt de mens iets van zijn innerlijk bloot in de mandala. Elke mandala draagt een bepaalde symboliek, met zijn eigen vorm, lijn en ritme.

Een mandala tattoo laten ontwerpen

Veel mensen hebben de schoonheid van de mandala als tattoo ontdekt. Vaak worden mandala’s gecombineerd met dotwork. Bij dotwork tattoos wordt het beeld gedeeltelijk of helemaal opgebouwd uit puntjes. Een mandala kan zoals elke tattoo veel zeggen over zowel de drager als de maker. De ruimteverdeling, de regelmatigheid, de binnen- en buitenzijde en de dichtheid, het zegt allemaal iets over het innerlijk van de maker en de weerspiegeling hiervan op de drager. Om deze reden is het van groot belang dat je geen kopie van een andere tattoo laat maken, maar een mandala laat ontwerpen en zetten door een tatoeëerder die hierin gespecialiseerd is. Een geslaagde tattoo begint bij het vinden van een goede tattoo artiest.

Mandala stijlen

Er zijn verschillende manieren om een mandala tattoo te zetten. Welke stijl spreekt je het meest aan?

Negative space

Negative space

Negative space wil zeggen: zonder outlines. De tattoo wordt uitsluitend gezet door middel van dotwork. De lijnen worden dus niet getatoeëerd, de vlakken wel. de compositie bepaald hierbij het beeld en de dynamiek van de mandala.

Outlines

Outlines

Een mandala getatoeëerd uitsluitend met outlines. Doordat er geen schaduw of dotwork wordt toegevoegd geeft dit een mannelijk karakter aan de mandala tattoo. De verdeling van het lijnwerk moet hierbij perfect in balans zijn.

Combinatie

Combinatie

Een mandala tattoo zowel met outlines als dotwork en/of shading. Misschien wel de meest veilige keuze. Door het dotwork wordt de tattoo "zachter". Deze mandala vorm past vooral goed bij vrouwen, maar kan ook goed door een man gedragen worden.

Enkele mandala tattoos uit onze portfolio:

Paradox Tattoo Enschede

Ben je van plan een mandala tattoo op je onderarm te laten zetten of misschien zelfs een mandala tattoo sleeve? Mensen komen uit heel Nederland richting Enschede om hier een originele mandala te laten plaatsen. Het zetten van je tattoo gebeurt in alle rust in de juiste setting. Dus geen afleiding van andere mensen en rinkelende telefoons. Dit alles voor een zo mooi mogelijk eindresultaat. Ontwerpen worden zo opgezet dat de mandala er zelfs na veroudering goed uit blijft zien. Een eigen ontwerp meenemen kan ook, maar er zal altijd een uniek beeld voor je worden gemaakt. Paradox Tattoo is een blackwork only tattoostudio. We gebruiken onze eigen stijl en uit het contact dat we met je hebben ontstaat jouw unieke mandala tatoeage. We kijken er naar uit je te mogen ontvangen in onze studio.