Dotwork Tattoo

Dotwork tattooDotwork tattoos

Dotwork is een tattoo stijl die de laatste jaren in Nederland in opmars is gekomen. Dotwork wordt hoofdzakelijk gebruikt bij tattoos die met zwarte inkt wordt gezet, ook wel blackwork genoemd. Ook zie je dat dotwork veel gebruikt wordt bij sacred geometry en mandala tattoos. Bij een dotwork tattoo wordt het beeld gedeeltelijk of helemaal opgebouwd uit puntjes. De afstand van de puntjes ten opzichte van elkaar bepaald hoe licht of donker een vlak is. Ook zijn er mooie overgangen en patronen te maken met deze techniek. Dit leent zich bij uitstek voor een mooie achtergond in een dotwork sleeve. Dotwork heeft een zacht karakter omdat er minder of helemaal geen harde lijnen worden gebruikt.

Oorsprong van de dotwork tattoo

Aan het eind van de negentiende eeuw werd er al een vorm van dotwork beoefend, namelijk het pointillisme. Bij deze schildertechniek werden stippen ongemengd op het doek geplaatst. Door stippen van verschillende kleuren naast elkaar te plaatsen werden nieuwe kleuren gecreëerd. Van een afstand zijn de afzonderlijke stippen namelijk niet meer zichtbaar en “mengen” de gekleurde stippen zich met elkaar. Met de hand aangebrachte tattoos zijn in wezen ook dotwork tattoos. De afzonderlijk aangebrachte stipjes vormen samen een lijn. Met deze uit stipjes opgebouwde lijnen wordt een afbeelding gecreëerd. Dit zijn de zogenaamde handpoke tattoos.

Mandala dotwork tattooWees voorzichtig

Ben je van plan om een dotwork tattoo te laten zetten? Dan is het verstandig om goed je huiswerk te doen. Veel tatoeëerders zetten tegenwoordig tattoos in deze stijl, maar er is veel verschil in kwaliteit, en de kwaliteit is moeilijk te herkennen voor veel mensen. Door een verkeerd ontwerp, waarbij er bijvoorbeeld niet genoeg ruimte tussen afzonderlijke delen wordt aangehouden, loopt een tattoo na verloop van tijd “dicht”. Bekijk zo veel mogelijk werk van een artiest en probeer jezelf in te lezen. Wees bereid om een stukje te reizen en eventueel een wachttijd te overbruggen. Ook een dotwork tattoo staat de rest van je leven op je lichaam.

Dotwork tattoo voorbeelden

Genezing van een dotwork tattoo

De genezing van een dotwork tattoo wordt doorgaans fijner ervaren dan een normale tattoo. Doordat er geen grote vlakken volledig worden ingekleurd of zwart gemaakt is de genezingstijd van een tattoo opgebouwd uit puntjes wat korter dan een tattoo die dit wel heeft. Ook is er minder last van korstjes en jeuk. De puntjes van een dotwork tattoo zullen na verloop van tijd iets in elkaar over lopen, dit geeft een mooi effect. Tevens zullen grijstinten iets lichter worden, hier dient door de artiest rekening mee te worden gehouden bij het zetten van de tattoo.

Paradox Tattoo Enschede

Paradox is één van Nederlands eerste tattoo studios die in deze stijl tattoos ontwerpt en plaatst. Door de jaren heen hebben we een werkwijze ontwikkeld waarbij we niet alleen mooie dotwork tattoos zetten, maar waarbij de tattoo ook mooi blijft na verloop van tijd. Bekijk het werk op deze website om een idee te krijgen van hoe een dotwork tattoo van ons er uit ziet. Neem gerust contact op voor meer informatie of een afspraak.