De nazorg van je nieuwe tattoo

Als je een nieuwe tattoo hebt laten zetten dan wil je graag dat deze goed geneest. De artiest heeft zijn werk er op zitten, nu begint jouw aandeel. Maar hoe ga je nu om met een vers gezette tatoeage? Er zijn verschillende nazorg instructies in omloop, en bijna elke tatoeerder zegt dat zijn methode het beste is. Erg veel onduidelijkheid dus. Met dit stuk hoop ik je wat duidelijkheid te kunnen geven.

 • Indien er folie is aangebracht op je nieuwe tattoo, dan dien je deze maximaal een paar uur na het zetten te verwijderen. Was hem dan met een milde antibacteriële handzeep om het risico op infecties te verminderen. Gebruik hierbij geen warm, maar lauw water. Was de tattoo voorzichtig, maar zorg ervoor dat er geen zalf of bloed meer te zien is. Heb je een wondspray op je tattoo gekregen? Wacht dan eerst tot deze er af gesleten is. Dit is meestal de volgende dag het geval of ‘s avonds bij het douchen. Daarna was je hem op dezelfde manier als hierboven beschreven.
 • Na het wassen smeer je de tattoo in met een zalf. Ik adviseer Bepanthen. Door een te dikke laag zalf kun je last krijgen van te veel korstvorming, smeer de tattoo dus heel dun in.
 • Smeer de tattoo ongeveer een week in met de zalf. Was de tattoo hierbij enkele malen per dag. Gaat het om een moeilijk te bereiken plek? Vraag dan iemand anders om je te helpen. Zorg altijd dat deze persoon eerst zijn/haar handen goed wast. Het is natuurlijk de bedoeling dat de tattoo schoon blijft. Indien je last hebt van veel zwelling dan kun je ibuprofen nemen om dit tegen te gaan.
 • Na een dag of 5, merk je dat er een dunne harde laag over je tattoo heen komt. Deze korst zal loskomen van je huid in de kleuren van je tatoeage, dit is normaal. De korstjes vallen er vanzelf af, ga hier dus niet aan trekken en pielen. Sommige stukjes lijken los te zitten maar zijn nog verbonden met delen die aan het genezen zijn. Blijf hier van af. Binnen 2 weken zal de tattoo volledig genezen zijn, in sommige gevallen kan dit wat langer duren afhankelijk van persoonlijke hygiene en weestand.

 

Dingen die je niet moet doen tijdens het genezingsproces:

 • Probeer niet te slapen op je tattoo. Ben je getatoeëerd op je rug? Slaap dan op je buik. Hierdoor voorkom je dat de tattoo aan je kleding of beddengoed plakt. Mocht je tattoo toch vast komen te zitten aan je kleding, trek het dan niet los, maar maak de kleding nat. Hierdoor zal de tattoo vanzelf los komen.
 • Zorg er voor dat je de tattoo niet zacht wordt door in bad te gaan. Hierdoor krijg je vroegtijdige korstvorming. Verder 2 weken niet zwemmen met je nieuwe tattoo. Zowel natuurlijk zwemwater als water in zwembaden kan zorgen voor irritaties door bacteriën en andere stoffen in het water.
 • Houd je tattoo uit de zon! Je wilt je tattoo niet verbranden. Moet je toch de zon in, draag dan luchtige katoenen kleding over de tattoo heen.
 • Draag geen strakke kleding over je nieuwe tatoeage. Let vooral op de broeklijn en bh bandjes. Draag losse katoenen kleding of als het kan, helemaal geen kleding op deze plekken zodat je tattoo kan ademen. Ook geeft je tattoo wat inkt af, dus houd hier rekening mee.
 • Let op met sporten en andere intensieve werkzaamheden met het lichaamsdeel waarop je getatoeerd bent. Overmatig zweten kan ook nadelig zijn voor je tattoo.
 • Als je tattoo eenmaal helemaal genezen is, wil je hem natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Als je de zon in gaat, smeer hem dan goed in met zonnebrandcreme. Voelt je tattoo erg droog aan, smeer hem dan eens goed in met een lotion of creme.

 

 De instructies hieronder zijn opgenomen in de hygienerichtlijnen die worden verstrekt aan tattooshops door de GGD. Deze punten zijn opgesteld door deskundigen dus ook hier van mag je verwachten dat dit betrouwbare instructies zijn:

 
De genezingstijd van een tatoeage bedraagt ongeveer een week. Algemene gezondheid en lichamelijke conditie spelen hierbij een rol. Tijdens het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken. Persoonlijke hygiëne is tijdens de genezingstijd van de tatoeage absoluut noodzakelijk. Direct na het tatoeëren is de getatoeëerde plek afgedekt met een wondspray, een steriel kompres of een steriele zelfklevende transparante folie.

Als de tatoeagewond met een steriel kompres (niet doorzichtig) of met vettige zalf en huishoudfolie is afgedekt kunt u het kompres of de folie na enkele uren verwijderen en de wond behandelen zoals hieronder omschreven. De wondspray of zelfklevende transparante folie moet u laten zitten totdat de wond genezen is (drie tot zes dagen). U kunt met de wondspray en de folie gewoon douchen. De wondspray slijt er vanzelf af. Als er wondvocht onder de folie ontstaat kan de folie er eerder afvallen. Behandel de tatoeagewond dan als volgt:

 1. Raak de tatoeage zo min mogelijk aan met de handen.
 2. Was de getatoeëerde plek twee maal per dag met een milde ongeparfumeerde zeep totdat de tatoeagewond geheel genezen is.
 3. Dep de tatoeagewond na het wassen met een schone handdoek of een tissue voorzichtig droog.
 4. Smeer de tatoeage desgewenst (met schoon gewassen handen) in met de zalf die u van de tatoeëerder heeft meegekregen. Gebruik geen andere zalf en laat de zalf ook niet door iemand anders gebruiken.
 5. Druppel geen wonddesinfectiemiddelen zoals Sterilon® of Betadine®opde wond.
 6. Draag geen pleisters of verband over de tatoeage wond.
 7. Draag nooit strakke of vuile kleding op de tatoeagewond.
 8. Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater (chloorzwembaden, bubbelbaden, natuurlijk zwemwater). Maak tevens geen gebruik van sauna of stoombad.
 9. Stel de getatoeëerde plek niet bloot aan de zon of zonnebank (ook niet met een zonnebrandmiddel). Gebruik ook na de genezingstijd op de tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.
 10. Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of bij pijn altijd contact op met de huisarts.